History
Icon-add-to-playlist Icon-download Icon-drawer-up
Share this ... ×
...
By ...
Embed:
Copy
Facebook Twitter Rss
Onder Mediadoctoren
Category: Society & Culture
Location:
Followers (4)
Currently following. Unfollow
Image_nophoto 25x25_12659005 Picture?width=25&height=25 Image_nophoto
by Onder Media...
x
take it with you
Iphone5s_trans go mobile with PodOmatic's new iPhone app.
don't have an iPhone? no problem »
x
loading results... Loader
loading results... Loader
x
No results found.
February 12, 2018 10:00 AM PST

Media hebben de neiging activiteiten van jongeren, waar drugsgebruik vaak bijhoort, te beschrijven als rebelse activiteiten waar niets goeds van komt. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over sensationele berichtgeving over drugs. Dat doen we samen met dr. Ton Nabben, criminoloog van het Bonger Instituut.

Redacteuren Pim, Iris en Narin maakten een item over de bijnamen van verschillende drugs. Frederique en Thom interviewden Floor van Bakkum, persvoorlichter bij de Jellinek-kliniek. Hoe staan zij tegenover de berichtgeving over drugs, is die echt te suggestief?

Link bij deze aflevering:
Jaarbericht Nationale Drug Monitor https://www.trimbos.nl/kerncijfers/nationale-drug-monitor

January 29, 2018 10:00 AM PST

Over smaak valt veel te twisten, en dat geldt ook voor schoonheid. Wat mooi wordt gevonden verschilt per persoon. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over schoonheidsidealen. Dat doen we samen met Giselinde Kuipers, hoogleraar sociologie en leider van een groot Europees vergelijkend onderzoek naar schoonheid.

We praten onder andere over het verschil tussen mooi en aantrekkelijk. Tussen Westerse landen blijkt er weinig verschil te zijn, maar tussen klassen juist wel. Hoe maakbaar zijn schoonheidsidealen? Er is een interview met fashion-activist Janice Deul over diversiteit in de mode en een item over de hippe onderklasse.

Link bij deze uitzending:
Onderzoeksproject 'Towards a comparative sociology of beauty: The transnational modelling industry and the social shaping of beauty standards in six European countries' http://www.sociologyofbeauty.nl/

January 15, 2018 03:33 AM PST

Onze podcast namen we altijd op bij Salto Studio’s. In 2018 gaan we op eigen benen staan en met eigen apparatuur aan de slag. Dit is een testuitzending, waarin we daarmee oefenen. Niet alles is helemaal goed gegaan (er heeft maar één microfoon opgenomen) maar zonder falen is er geen vooruitgang. We gebruiken deze gelegenheid om ons te verwonderen over het ontstaan van Onder Mediadoctoren. Redactieleden vertellen over waarom zij zich bij ons aansloten en over onze werkwijze. In de zin is deze aflevering een beetje een how-to-make-a-podcast.

December 21, 2017 10:00 AM PST

Nederland worstelt nog steeds met haar koloniaal verleden. De meeste geschiedenisboeken vertellen daar vooral over vanuit het perspectief van witte Nederlanders, waarbij er makkelijk over zwarte bladzijden heen gestapt wordt. Dat geldt ook voor de media, zowel fictie als journalistiek. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over de verbeelding van ons koloniaal verleden. Dat doen we samen met Pamela Pattynama, emeritus hoogleraar Koloniale en Postkoloniale Literatuur- en Cultuurgeschiedenis.

Eerder werd er vooral nostalgisch teruggekeken naar Indië. Inmiddels is dat vertoog omgeslagen in reflectie op schuld. We hebben dan ook veranderende ideeën over kolonialisme, waarbij verschillende groepen op verschillende manieren hiernaar kijken en hier aandacht voor vragen. Het is daarbij belangrijk om op te merken dat ook mensen uit de voormalige koloniën geen homogene groep zijn.

Redacteuren Thom en Pim maakten een item over perspectieven op het oosters deel van het Nederlands koloniale rijk en het westerse deel, op basis van het werk van Gloria Wekker. Iris en Thom interviewden Martin Berger, als curator bij het Tropenmuseum verantwoordelijk voor de tentoonstelling het Heden Van Het Slavernijverleden.

December 04, 2017 03:16 AM PST

"De samenleving is het speelveld van de creatieve professional", zo stelt ClickNL - een speciaal overheidsorgaan ter bevordering van de creatieve industrie. In een tijd vol transities, verandert de manier waarop de professional werkt en samenwerkt. De creatieve industrie is de sector die allemaal hippe termen samenbrengt en waar veel vertrouwen in wordt geplaatst. Maar wat houdt dat eigenlijk in en hebben we er iets aan?

In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over creatieve industrie als topsector. Dit doen wij samen met Koos Zwaan, associate lector bij de Hogeschool InHolland en gespecialiseerd in innovatie, productie en receptie van popmuziek en nieuwe media. We praten onder andere over broedplaatsen en verdienmodellen.

Redacteur Thom Aalmoes neemt ons mee naar de geschiedenis van de Beeldende KunstenaarsRegeling

November 20, 2017 10:04 AM PST

Het is alweer vijf jaar geleden dat PSY de wereld veroverde met zijn hit Gangnam Style. Door deze nummer 1 hit maakten Europa en Amerika op grote schaal kennis met Koreaanse popmuziek, afgekort: K-pop. Maar wat verklaart de populariteit van K-pop? En is dit een voorteken dat onze populaire cultuur niet meer zo gedomineerd zal worden door het Westen?

In deze aflevering verwonderen de mediadoctoren zich over K-pop. Dit doen zij samen met Reza Kartosen-Wong, docent mediastudies aan de Universiteit van
Amsterdam en vorig jaar gepromoveerd op een proefschrift getiteld Young Asian Dutch constructing Asianness: Understanding the role of Asian popular culture.

In het item gaan Pim & Linda in op wat K-pop. Narin interviewde Natasja van Knippenberg, beheerder van een online fanclub en oprichter van Stichting Promotie Koreaanse Cultuur, en vroeg haar naar haar ervaringen.

November 06, 2017 10:00 AM PST

Wetenschap moet uit de ivoren toren. 'Moeilijke' onderwerpen worden op 'simpele' manieren uitgelegd aan het grote publiek: in vlogs, op festivals en via podcasts. In deze aflevering verwonderen de mediadoctoren zich over popularisering van de wetenschap. Wij doen dit samen met Marc van Oostendorp, taalwetenschapper verbonden aan het Meertens Instituut.
We bespreken wat popularisering omvat, wat je kwijt raakt door popularisering en wat het nut ervan is.
Folkert en Thom spraken met Jim Jansen, hoofdredacteur van de Nederlandse New Scientist.
In het item laten Linda, Pim en Thom zien hoe makkelijk het is om ‘Science’ aan te schaffen.

October 23, 2017 10:00 AM PDT

Om de zoveel tijd verschijnt er een reguliere media een bericht dat dit jaar echt het jaar van de podcast gaat worden. Die doorbraak komt steeds maar niet: podcasts zijn een nicheverschijnsel. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over de vraag waarom niemand naar podcasts luistert. Dit doen wij samen met Folkert Coehoorn, die zijn masteropleiding Film- en televisiewetenschap afrondde met een onderzoek naar podcasts. In het item gaat Narin in op wat een podcast inhoudt. Daarna bespreken we de verhoudingen tussen amateur podcastmakers en makers vanuit grote organisaties, of er geld mee wordt verdiend en wat de toekomst van podcasts zal brengen. In het interview vroegen Linda en Sebastiaan Chris Bajema naar zijn ervaringen als podcastmaker.

June 12, 2017 10:00 AM PDT

2009 was het jaar van de initiatieven die tegenwicht moesten bieden aan de vermeende overheersing van links in de media. Uit GeenStijl kwam de omroep Powned voort; de Telegraaf startte WNL en ook De Dagelijkse Standaard - nu wel eens de Nederlandse Breitbart genoemd - kwam online. In deze aflevering verwonderen de Mediadoctoren zich over rechtse journalistiek. We doen dat met Nico Kussendrager, voormalig docent aan de School voor Journalistiek.
Linda en Folkert interviewden Mark Koster, werkzaam bij quote, over zijn visie op rechtse journalistiek. In het item duiken Thom en Narin in de geschiedenis van de telegraafrellen en laten zien dat vroeger de rollen anders verdeeld waren.

May 29, 2017 10:00 AM PDT

Als we de media mogen geloven is mannelijkheid in crisis. Wat is een echte man en hoe zijn verwachtingen rondom mannelijkheid veranderd?

De Mediadoctoren verwonderen zich deze aflevering over mannelijkheid. Dit doen we samen met socioloog Mattias Duyves. We bespreken het concept ‘hegemonische mannelijkheid’ en achterstelling van mannen.

In het item duikt redacteur Thom Aalmoes in de wereld van The Red Pill. In deze community wordt geloofd dat mannen in opstand moeten komen tegen de onderdrukking door vrouwen.

Iris Verhulsdonk en Narin Esmaeel spraken met Job de Vrieze, journalist en coauteur van het boek 'De Karakterman'.

loading more... Loader
 
x

take it with you


Iphone_trans Listening to podcasts on your mobile devices is extremely convenient -- and it's what makes the podcasting medium so powerful.

You can take your favorite shows and mixes with you anywhere, but to do so requires some quick and simple steps.

Let's walk you through that process together.
step 1:


Click the "Subscribe With iTunes" link in the page's sidebar:

Subscribe_with_itunes

This will require that you have the iTunes software on your computer.

(You can download iTunes here.)
step 2:
Itunes_ss

Now that you've subscribed to the podcast on iTunes, the feed will display in your "Podcasts" section on the left navigation bar.

Click there and you'll see the show displayed in the iTunes browser.

You can "get all" to download all available episodes or just individual episodes.
step 3:


Plug your mobile device (iPhone, iPad, iPod) into your computer with the Dock Connector cable, and click the device in iTunes's left navigation bar.

Itunes_ss2

Once you have your device highlighted, click "Podcasts" in the top navigation bar and sync the podcasts you want on your device. Click "apply" and the episodes you have downloaded on your iTunes software will sync with your device.
that's it!

The beauty of this process is that now, every new episode of your subscribed podcasts will automatically sync to your device every time you plug it in and open iTunes. You can now take your favorite shows with you everywhere you go.

Enjoy!
done!
x

share this podcast


Email a friend about this podcast
x

subscribe to this podcast

Rss-icon RSS
Itunes-icon iTunes